انواع واتر استاپ – واتر استاپ PVC و بنتونیتی
محتوا
واتر استاپ چیست؟
امروزه در صنایع ساخت ساز و ساختمانی، برای جلوگیری از عبور آب در درزهای اجـرایی و انبساطی سازههای بتنی واتراستاپها مــورد استفاده قرار می گیرند. همچنین از گذشته دور به دلایل متفاوت فنی و اقتصادی از بتن و سازههای بتنی برای ذخیره، هدایت و انتقال آب استفاده شده است. در کنار استفادهی گسترده از سازههای بتنی لزوم حفظ و نگهداری و بهینهسازی آن روز به روز افزایش میابد.
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی واتراستاپها
یکی از نیازهای مهم در حفظ و نگهداری سازههای بتنی، فراهم کردن درزهای انقباض و انبساط برای کنترل رفتارهای سازهای بتن و جلوگیری از بروز ترک در مقاطع حجیم و بزرگ است. همچنین محدودیتهای اجرایی و لزوم قراردادن درزهای اجرایی یا قطع بتن و علاوه بر آن دیگر عوامل اصلی نیاز سازههای بتنی آبی یا مستغرق، افراد فعال در این حوزه را مستلزم به استفاده از مواد و مصالح آببند کننده میکند. به همین دلیل نوارهای آببند کننده یا واتراستاپها به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
واتراستاپها برای آب بندی انواع درزهای بتن کاربرد دارند که در سه سیستم تزریق، پی وی سی PVC و واتراستاپهای منبسط شوندهی بنتونیتی وجود داشته و قابل استفاده هستند. بدیهی است که هر یک از این واتراستاپها معایب و مزایای زیادی دارند.
کاربرد واتر استاپ
- قابل استفاده در درزگیری و آببندی کف استخرها و مخازن آب، سدها و تصفیه خانهها
- درزگیری در سازههایی چون تونلهای آبی و تونلهای زمینی
- قابل استفاده در سازههایی که در معرض انبساط و انقباض هوا قرار دارند
- آببندی سازههای بتنی صنعتی و از پیش ساخته شده
- آببندی و اتصال دهنده سازههایی از جنس فلز و پلی اتیلن
- قابل استفاده در سازههای زیرزمینی که در معرض آبهای زیرزمینی قرار دارند
- قابل استفاده در دمای -20 تا +70 درجه
نحوه اجرای واتر استاپ
در ابتدای کار برای اینکه بتوانید بازده خوبی از واتراستاپها بگیرید باید به نکاتی چون نوع سازه، مفصلها، میزان فشار و تغییرات شیمیایی آن سازه توجه کرد. متصل کردن واتراستاپ به دو روش انجام میشود:
در روش اول، واتراستاپ را با استفاده از دستگاه اتو روی سطح مورد نظر میچسبانند در این روش واتراستاپ گرم شده و قدرت چسبندگی بیشتری به بتن پیدا میکند به طوری که پس از سرد شدن به هیچ عنوان از یکدیگر جدا نخواهند شد.
در روش دوم، واتراستاپ را با استفاده از چسبهای صنعتی به بتن میچسبانند و بعد از چسب زدن آن را برای چند دقیقه تحت فشار بالا بین دستگاه قرار میدهند تا کاملا به بتن متصل شود. با کیفیتترین و مطمئنترین راه استفاده از اتو ( حرارت ) بوده است.
ویژگیها و مزایا واتر استاپ
- درزگیری بتن پس از عمل آمدن و خشک شدن بتن
- متنوع از جهت نوع و سایز به منظور استفاده برای هر سطحی
- مقاوم در برابر فشارهای بیرونی
- مقاوم در برابر عوامل مخرب شیمیایی بیرونی، خوردگیها و واکنشهای شیمیایی و قلیایی
- انعطافپذیری بالا در جهت طول و عرض
- بدون نیاز به اورلپ کردن
- قابلیت ارتجاعی و کششی بسیار بالا
- ساخت نوار یکپارچه و کاملا بدون درز
- افزایش طول عمر سازه
- قابلیت سازگاری با هر دمایی
- کارایی بالا واتراستاپ در سازه بتنی
- مانع نفوذ آب و مایعات به درون سازه بتنی
مشخصات ظاهری واتراستاپ
واتراستاپها نوارهای زردرنگ با ضخامتهای مختلفی چون 4، 9، 12 میلی متر هستند با درصد جذب آب بسیاری کم و مقاومت کششی بسیار بالا که این ویژگی هم در افزایش طول و هم در افزایش عرض واتراستاپ دیده میشود، تغییر سایز عرض و طول واتراستاپ به فشار آب و سطح مورد نظر بستگی دارد.
انواع واتر استاپ
جنس و اندازه واتراستاپها با توجه به سطح موردنظر قابل تغییر بوده و به طور کلی سه دسته با کاربردهای متفاوت تقسیم میشوند؛
- واتراستاپ پی وی سی: این واتراستاپ در شکل و سایزهای مختلف ارائه شده است تا بتوان از آن برای بخشهای متحرک و ثابت استفاده کرد.
- واتراستاپ هیدروفیلی: از این واتراستاپ بیشتر برای درزهای ثابت و ترکخوردگیها استفاده میشود تا از ورود آب به درون بتن جلوگیری کند.
- واتراستاپ بنتونیتی: این نوع واتراستاپ دارای خاصیت ارتجاعی و کشسانی بسیار بالایی بوده و حجم آن در زمان استفاده افزایش پیدا خواهد کرد.
واتر استاپ هیدروفیلی
به صورت کلی؛ برای جلوگیری از نفوذ آب و سایر سیالات به درون بتن و سازههای بتنی از واتراستاپ یا آببند استفاده میشود. واتراستاپ با طولانیتر کردن مسیر حرکت آب در طول سازه از ورود آن به بتن جلوگیری میکند. واتراستاپها انواع مختلفی دارند که با توجه به سطح و شکل سازه مورد نظر باید انتخاب شوند. واتر استاپ هیدروفیلی، پیویسی و بنتونیتی از مهمترین و پرکاربردترین آنها است.
واتر استاپ هیدروفیلی ( Hydrophilic waterstop )، از پرکاربردترین واتراستاپها محسوب میشود که دارای جنس پلاستیکی و کاملا قابل ارتجاع است، به طوری که اگر در معرض برخورد با آب قرار بگیرد متورم شده و سایز آن افزایش پیدا خواهد کرد و به این ترتیب از ورود آب به درون سازه یا بتن جلوگیری میکند.
کاربرد واتر استاپ هیدروفیلی
- آببندی درزهای بتن به صورت عمودی و افقی
- قابل استفاده در درزهایی که به طور دائم در معرض تماس با آب قرار دارند
- آببندی سازههایی چون تونلهای آبی، استخرها، کانالهای آبی، تصفیهخانههای فاضلاب، سدها و زمینهای مرطوب
- آببندی داخل لولهها
- قابل استفاده در آب و هوای سرد و خشک
- قابل اجرا به روی بتنهای صاف و حتی ناصاف
برای ادامه مطلب واتر استاپ هیدروفیلی بر روی لینک کلیک کنید.
واتراستاپ بنتونیتی
واتراستاپها نوارهای پلاستیکی هستند که از ورود آب و مایعات دیگر به درون بتن و سازههای بتنی جلوگیری میکنند، این نوارها با طولانیتر کردن مسیر حرکت آب، درصد نفوذ آن را به داخل بتن به شدت کاهش میدهند. واتراستاپها انواع مختلفی دارند که از مهمترین و پرکاربردترین آنها میتوان به واتراستاپ هیدروفیلی، واتراستاپ پیویسی و واتراستاپ بنتونیتی اشاره کرد.
واتراستاپ بنتونیتی (Bentonite Water Stop ) بر پایه پلیمرهای پلاستیکی و سدیم بنتونیت فعال ساخته شده و زمانی که در محل مورد نظر و در معرض تماس با آب قرار گیرد متورم شده و جلوی نفوذ آب به درون سازه را خواهد گرفت. واتراستاپ بنتونیتی در مقایسه با سایر واتراستاپها بسیار باریک بوده، به همین دلیل میتوان از آن در تمامی سطوح استفاده کرد، واتراستاپ بنتونیتی میتواند یکی از بهترین گزینهها برای جایگزین کردن واتراستاپ پیویسی باشد.
کاربرد واتراستاپ بنتونیتی
- قابل استفاده برای آببندی درزهای افقی و عمودی
- قابل استفاده برای درزهای سرد
- استفاده از واتراستاپ بنتونیتی در سطوح صاف و ناهموار
- قابل استفاده در سازههای آبی چون استخرها، تونلهای آبی، تصفیهخانهها، مخازن آب و کانالهای آبی
- آببندی داخل لوله و بیرون لولهها
- قابل استفاده در بتنهای برش خورده
- قابل استفاده در فونداسیونها
- قابل اجرا در سطوح پرآرماتور
برای ادامه مطلب واتراستاپ بنتونیتی اینجا کلیک کنید.
واتر استاپ پیویسی
واتر استاپها (water stop) از ورود و نفوذ آب به داخل درزها و شکافهای بتن جلوگیری میکنند و بیشتر در ساخت سازههای صنعتی و ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند، این نوارهای زرد رنگ در سایزها و مدلهای مختلف بنابر کاربردی که دارند استفاده میشوند. نحوه عملکرد آنها بسیار متفاوت از سایر آببندها بوده، بدین گونه که به وسیله لوله باریکی که در وسط این نوار لاستیکی قرار دارد مسیر حرکت آب طولانیتر خواهد شد و از نفوذ آب به درون بتن و ایجاد ترک در آن جلوگیری خواهد کرد. واتر استاپها انواع مختلفی دارند، یکی از انعطافپذیرترین واتر استاپها، واتر استاپ پیویسی( PVC water stop) است. واتر استاپ پیویسی یکی از پرکاربردترین و پر استفادهترین واتر استاپهای صنعت ساختمانی نیز میباشد.
کاربرد واتر استاپ پیویسی
- قابل استفاده در سازههای بتنی زیرزمینی که در مجاورت با آّبهای زیرزمینی قرار دارند.
- قابل استفاده در آببندی سازههایی چون سدها، کانالها، تونلها، تصفیهخانهها و لولههای بتنی.
- مناسب برای کفسازی استخرها، پارکینگهای زیرزمینی و زیرگذرها.
- قابل استفاده برای فونداسیون و دیوارهای نگهدارنده.
برای ادامه مطلب واتر استاپ پیویسی اینجا کلیک کنید.