صنایع شیمیایی

ماستیک ویژگی ها، انواع و کاربرد ماستیک

ماستیک چیست؟

ماستیک‌ها ( Mastic ) موادی خمیری شکلی هستند که از آن‌ها برای درزگیری سطوح مختلف و به عنوان آب بند استفاده می‌کنند. این مواد خمیری شکل به صورت یک جزئی و دو جزئی وجود دارند و بیشتر در سطوحی فلزی و بتنی استفاده می‌شوند. پایه اصلی مواد تشکیل‌دهنده ماستیک‌ها مواد شیمیایی است که در برابر عوامل محیطی بسیار مقاوم و پایدار هستند.

انواع ماستیک

1. ماستیک قیری:

این نوع ماستیک در دو نوع سرد و گرم وجود دارد و مواد اصلی تشکیل‌دهنده آن بر پایه قیر بوده به همین دلیل در زمان اعمال ماستیک باید به میزان حرارت و افقی یا عمودی بودن درزها توجه بسیاری شود.

2. ماستیک سرد:

این نوع ماستیک در دسته بندی ماستیک‌های یک جزئی قرار دارد و بر پایه موادی چون قیر، الیاف و حلال‌های کربنی ساخته شده است. از ماستیک سرد تنها در سطوحی چون بتن، آجر و آسفالت می‌توان استفاده کرد.

3. ماستیک اپوکسی:

این نوع ماستیک همانطور که از نامش پیدا است بر پایه رزین اپوکسی ساخته شده به همین دلیل از پایداری و دوام بسیار بالایی برخوردار است. از این ماستیک به دلیل دوام، ماندگاری و چسبدنگی بالایی که دارد در پروژه‌های ساختمانی و سازه‌های بتنی استفاده می‌شود.

4. ماستیک پلی سولفاید:

این نوع ماستیک هم همانند ماستیک اپوکسی بر پایه رزین ساخته شده اما با این تفاوت که ماستیکی دو جزئی است. ماستیک پلی سولفاید به دو صورت خمیری و مایع عرضه شده، برای درزهای افقی از نوع مایع و برای درزهای عمودی از نوع خمیری آن استفاده می‌شود، از ماستیک پلی سولفاید برای هر سطحی از جمله چوبی، فلزی، سیمانی، سنگی و …. می‌توان استفاده کرد.

5. ماستیک پلی پورتان:

یکی از معروف‌ترین، مهم‌ترین و پرکاربردی‌ترین ماستیک‌های موجود، ماستیک پلی پورتان است. این نوع ماستیک به دلیل استفاده از رزین در ساختش دارای ماندگاری و دوام بسیار بالایی بوده و بیشتر برای درزهایی که در معرض تماس و تردد هستند استفاده می‌شود. استفاده از این ماستیک می‌تواند بهترین گزینه برای درزهای انبساطی و درزهای پوشش‌های آلومینیومی باشد.

کاربردهای ماستیک

  •  ماستیک‌ها دوام و چسبندگی بسیار بالایی، دارند به همین دلیل در برابر عوامل مخرب محیطی، عوامل شیمیایی و جریانات آب بسیار مقاوم هستند.
  • ماستیک‌ها قابلیت سازگاری با هر سطحی (فلزی، چوبی، بتنی و… ) را دارند.
  •  استفاده از آن‌ها بسیار راحت بوده به طوری که بعد از اعمال به روی سطح سریع خشک می‌شوند.
  •  انعطاف‌پذیری بسیار بالایی در برابر دمای بالا و پایین دارند.
  •  از ماستیک‌ها می‌توان در پر کردن درزهایی چون مخازن آب، استخرها و کانال‌های آب استفاده کرد.
  •  درزها را کاملا آ‌ب‌بندی می‌کنند به طوری که در برابر آب و سایر سیالات غیرقابل نفوذ می‌شوند.
  •  در ترمیم بتن‌هایی که نیاز به بازسازی دارند از ماستیک‌ها استفاده می‌کنند.
  •  ترک‌های ریز سطحی و درزهای انبساطی را کاملا آب‌بندی می‌کند.

نکات استفاده از ماستیک

  •  برای کار با ماستیک‌ها حتما باید سطح مورد نظر عاری از هرگونه آلودگی، چربی و مواد زائد باشد.
  •  قبل از استفاده و اعمال ماستیک از آماده‌سازی و عمل آمدن ماستیک اطمینان کامل داشته باشید.
  •  برای کار با ماستیک بهتر است از دستکش کار و عینک محافظ استفاده شود.
  •  قبل از اعمال ماستیک به روی سطح مورد نظر بهتر است به درجه حرارت آن توجه داشته باشید، برخی از ماستیک‌ها درجه حرارت بالا نیاز دارند و برخی درجه حرارت پایین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا